Wij zijn NRIT
Login

Dossiers

Duurzaam uitgaand toerisme

Bronbeschrijving

Titel
Transforming Tourism
Subtitel
Toerisme in de 2030 Agenda
Datum publicatie
2017
Auteur
Canada, E., Jäger, L., Kamp, C., Karschat, K., De Man, F., Mangalasseri, S., Maurer, M., Monshausen, A., Plüss, C., Rutherford, A. en Tremel, C.
Korte samenvatting
Transforming Tourism geeft inzicht in de relevantie van de SDGs voor toerisme en de rol van toerisme bij het behalen van de SDGs en welke de belangrijkste uitdagingen die de hedendaagse praktijk van toerisme met zich meebrengt.
Samenvatting
Al meer dan 40 jaar hebben niet-gouvernementele organisaties over de hele wereld actie ondernomen om de stemmen van arme en gemarginaliseerde mensen in het geglobaliseerde toerisme te laten horen. Vanaf 1999, toen toerisme een probleem werd voor de VN-commissie voor duurzame ontwikkeling, tot aan de formulering van de SDGs en de Agenda 2030 in 2015, hebben NGOs gedurende het proces een aantal problemen, zorgen en uitdagingen naar voren gebracht. De verwijzing naar ‘duurzaam toerisme’ in de Agenda 2030 is een verplichting om serieus na te denken over de verbanden tussen toerisme en duurzame ontwikkeling in alle 17 doelstellingen. Om de ontwikkelingsimpact van toerisme te meten, is een reeks sociaaleconomische indicatoren nodig. Duurzaamheid in toerisme moet worden afgezet tegen de manier waarop toerisme bijdraagt ​​aan het behalen van de SDGs, niet in beperkte economische cijfers. Met dit online-compendium willen de NGOs onder leiding van Tourism Watch-Brot für die Welt niet alleen aanzetten tot verdere reflectie en debat, maar ook tot acties. Om te komen tot een sterkere dialoog en betrokkenheid van maatschappelijke organisaties, volksbewegingen en de getroffen bevolking bij de besluitvorming over toerisme, zowel lokaal als wereldwijd. In de meeste gevallen is deelname van de lokale gemeenschap nog steeds 'vrijwillig'. Om vooruitgang te boeken, moet er een op rechten gebaseerde benadering zijn. Het recht van lokale gemeenschappen om op verschillende ontwikkelingsniveaus te participeren, moet worden vastgelegd met passende wettelijke maatregelen. Empowerment en capaciteitsopbouw zijn belangrijk om te zorgen voor een zinvolle deelname aan planning en besluitvorming, aan zakelijke activiteiten en aan het beheer en toezicht op het toerisme op de bestemmingen. De 17 ontwikkelingsdoelstellingen worden per stuk besproken inclusief initiatieven, benaderingen, beleidsmaatregelen en praktijken van over de hele wereld die actief kunnen bijdragen aan de transformatie van beleid, van bedrijven en de consumptie in het toerisme. De SDGs en met name SDGs 5, 8 en 16 bevatten belangrijke bouwstenen voor een meer beschermende wereld voor kinderen. Hoewel de toeristische sector daarbij een sterke partner kan zijn, hebben reizen en toerisme ook negatieve gevolgen voor kinderen van alle leeftijden en geslachten. Het is duidelijk dat de reis- en toerismesector een cruciale rol kan spelen bij het voorkomen van seksuele uitbuiting van kinderen.
Mediatype
Rapport
Uitgever
Tourism Watch - Brot für die Welt, Berlin
URL

Gerelateerde thema's

1972 - 2012
Derde Wereld
1996 - Heden
Bescherming van kinderen tegen seksuele uitbuiting
2015 - Heden
Agenda 2030, duurzame ontwikkelingsdoelen (SDGs)